torstai 17. toukokuuta 2012

Videoneuvottelut valloittivat UEFin

Kun Itä-Suomen yliopisto vuonna 2010 perustettiin Joensuun ja Kuopion yliopistojen pohjalta, videoneuvottelut näytettelivät jo silloin merkittävää osaa kampusten päivittäisessä toiminnassa. Yliopistojen yhteenlaskettu neuvottelumäärä oli lähes 1000 yhteyttä vuodessa, joista tosin suurin osa oli Joensuun ja Kuopion välisi yhteyksiä, (todellisuus noin 500 yhteyttä) mutta tästä huolimatta yhteyksien määrä oli lähes 40 laitteen yliopistossa merkittävä.

Mutta missä mennää nyt? Yliopisto on saanut Suomen korkeakoulujen tasolla kattavan videoneuvotteluinfrastruktuurin. Nykyisin ympäristössä on 50kpl laitteita joista enää kaksi on vanhaa Tandbergin 800 sarjaa sekä yhdet 3000MXP ja 6000MXP sarjaa kaikki muut yltävät teräväpiirto tasolle (3000/6000 sarja toki voidaan päivittää HD tasoiseksi). Neuvottelujen määrä on räjähtänyt käsiin ja vuonna 2011 neuvottelu yhteyksiä oli yli 5500kpl ja tulevan vuoden arvio menee reippaasti yli vuoden 2011. Ympäristöä hallinnoidaan keskitetysti, yliopistolla on oma HD-silta ja kaikki videoneuvottelulaitteiden läpi menevä kuva/data voidaan tallentaa, myös HD-tasoina. Liikenne sisään ja ulos kulkee tunnelointi ratkaisun kautta salattuna ja näin yksikään videoneuvottelulaite ei enää näy avoimena ulkoverkkoon - tästä verroinkin tietoturvapuoli on tyytyväinen.

malli etäopetusluokka (46" infonäyttö, Nec M300 projektori, Podium, Smart docucam, Revolabs, Cisco C20)
Opetustilat on myös muuttuneet - tiloista tulee napinpainalluksella etäopetustila tai lähiopetustila. Tiloista löytyy paljon uutta teknologiaa kosketustauluista ja näytöistä, HD-tasoisiin videoseiniin tai uusiin 3D projektoreihin. Dokumenttikameran kuva saadaan kätevästi niin videoneuvotteluun kuin myös lähiopetukseen mukaan, joko suoraan projektorille tai sovelluksen sisään - jolloin mm. kaikki saadaan digitaalisesti talteen suoraan opetusmateriaaliin. Videoneuvottelulaitteen kamera näytön päällä, jolloin vuorovaikutus vastapuolen tilaan säilyy. Kun kaikki tekniikka on vielä oikeassa paikassa, opettajan hallittavissa, voidaan toivottaa yliopisto opetus tervetulleeksi uudelle aikakaudelle - jossa tekniikka auttaa opettajaa luomaan parempaa opetusta ja opiskelijoiden oppiminen tehostuu.


Cisco C20 + 2x 55" Nec LED näytötNeuvotteluhuoneen saavat taasen uutta ilmettä. Perinteiset neuvotteluhuoneet muuntuvat videoneuvotteluhuoneiksi ja uudet videoneuvotteluhuoneet rakennetaan suoraan silmällä pitäen videoneuvottelua - seinien väristä lähtien. Seiniä koristavat LED - infonäytöt (edelleenkään ei TV) joiden kiinnittäminen on lähes yhtä helppoa kuin vastaan taulun seinään.

Mutta mitä sitten tulevaisuudessa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti