maanantai 18. marraskuuta 2013

AUDITORION UPDATE - OSA 2

UEFin kuusi auditoriota uusittiin teknisesti täyttämään nykypäivän vaatimukset eli sanan mukaisesti digitalisoitiin. Isoin projekti oli Kuopion L1, L2, L3 salien kohdalla jotka uusittiin lattiasta kattoon - mutta siitä huolimatta ongelmia riitti, mutta tästä myöhemmin. Jutun salina käsittelen L2 salia joka on isoin lähes 300 henkeä vetevä sali (L1, L3 salit ovat puolta pienemmät)

Yleiskuva salista L2
Auditorion sydän eli AV-ohjausjärjestelmä uusittiin ja uusi sydän on Crestronin DMPS-300-C, joka on ollut nyt koko syyslukukauden käytössä. Käytännössä tämä tarkoittaa että perinteisen auditorion iso räkkikaappi pieneni 1/4 kokoon jossa DMPS-300 vei suurimman osan tilasta. Muita laitteita on Revolabsin langaton lähetin ja Ciscon SX20 videoneuvottelulaite. AV-kaapeloinnit toteutettiin ns. 8G kaapeleilla ja kaapeleiden päässä on Crestronin Digimedian vastaanottimet. Videoneuvottelulaitteiden HDMI signaali pidennettiin ensin Kramerin RJ-45 muunnin parilla, mutta nämä "vanhat mallit" vaihtuivat projektin edetessä malleihin, joissa HDbaseT tuki. Vanhat mallit jostain syystä kadottivat signaalin ja videoneuvottelun ”kakkos” kamera pimeni. Projektoreina luotettiin malliin, joka koristaa muitakin auditorioita eli NEC PX700W, jonka valoteho on riittävän hyvä. L2 salissa joka on varustettu videoneuvottelulaitteella (L1, L3 ei) on näitä PX700W DLP projektoreista kaksi kappaletta.
Opetustilojen vakioinnin seuraava vaihe Crestronin DMPS-300-C
Crestron ohjauspanelin kautta ohjataan salin toimintoja. Kosketusnäyttö on hyvälaatuinen ja kaikki ketkä ovat tottuneet käyttämään tabletteja/padejä, omaksuu panelin käytön hetkessä. Perinteisesti ohjauspanelit ovat olleet monimutkaisia tottumattoman käyttää ja niiden käyttöä varten on pitänyt vieressä olla manuaali, josta logiikka on selvinnyt. Nyt paneli on ohjelmoitu niin että painikkeita on vähän ja symbolit/kuvat ovat selkeitä. Ainoa ohje mikä käytännössä pitää panelin käyttöä varten tehdä, on dymo-tarra "käynnistä paneli koskettamalla sitä" Ohjelmoinnista vastasi Lumia Oy, joka on Suomen johtava AV-automatisointiin ja esitystilojen käytettävyyteen erikoistunut yritys. Lumia Oy ei nimestään huolimatta ei siis liity Nokian kännyköihin eikä myöskään Microsoftiin.

Panelin layout on johdonmukainen ja selkeä
Uudistukset eivät lopu teknisiin yksityiskohtiin, vaan myös opettajan työpöytä koki jotain uutta. Selvitystyön tuloksena huomattiin, että opettajat mielellään seisovat ja liikkuvat auditoriossa, miksi siis matala kiinteä pöytä opettajalle. Nyt uusissa saleissa on sähkösäätöinen pöytä ja kun tähän lisätään Smartin Podium-näyttö, jonka saa portaattomasti säätymään pystystä lähes vaakatasoon ja vähän pöytätilaa vievä Smartin dokumenttikamera sekä langaton näppis yhdistelmä opettajanpöytä on valmis. Se kuka haluaa käyttää Smartin kosketusominaisuuksia kynän muodossa saa säädettävän pöydän ja näytön ansiosta lähes täydellisen työasennon. Koska Smartin näytön kosketus ominaisuus on kynän kautta tapahtuva - ei haittaa vaikka opettaja nojaa suoraan näytön päälle kirjoittaessaa. Salista löytyy myös laadukas valikoima tuoleja eli kolme (väitöksiä varten) Iskun STEP F35 mallia ja yksi korkeampi malli, jos sähköpyödän ääressä haluaa istua - tuoli ei kuitenkaan ole satulajakkara kuten kuvasta näkyy.


Opettajan komentosilta
L2 salista löytyy kaksi kappaletta lankamikrofoneja ja neljä langatonta. Langattomat (tietysti) on 2014 vuoden määräykset täyttävät ja valikoimmassa on pantamikrofoni, rintamikrofoni ja kaksi perusmikkiä. Videoneuvottelua varten salista löytyy kaksi kameraa (huom! Cisco SX20) Toinen kamera valitettavasti on ns. tarvike kamera jonka hankkiminen kostautui useaan kertaan. Kameralla olikin korjaamo takuu (EI SOVELLU MEILLE) ja kamera on vain krantumpi kuin Ciscon oma laite Kramerin HDMI/RJ-45 signaalille. Nyt huomio kaikille >>> vaatikaa laatua ja aina laitteilta vaihtolaite onsite takuu ja mielellään NBD (Next Business Day). Tästä kannattaa opetustilassa maksaa, verroinkin kun suurimmilla opetustiloilla on lähes 100% käyttöaste eli huollot tilassa pitää tehdä ilta/viikonloppuisin. Mutta takaisin aiheeseen! Tilaan tehtiin meillä pienessä neukassa testattu sininen tausta, jotta videokuvasta saadaan parempi laatuinen. Koska kamera on takana (suhteellisen pitkän matkan päässä) puu/valkea seinä ratkaisuissa, kuva usein tarkentuu väärään kohtaan. Sininen seinä/tausta eroittaa opettajan hyvin ja tarkennus osuus lähes aina nappiin. Tämä voi olla optinen harha mutta mielestäni kuva on selkeästi terävämpi sinistä taustaa kuin harmaata tai valkeaa.

Sininen tausta edestä
Ongelmia oli myös matkanvarrella. Ensimmäiseksi aikataulu - meille kaikkia AV-asennuksia varten saatiin ruhtinaallinen viikonloppu :) Eli sunnuntai iltana (sattui olemaan vielä hääpäivä) aamu alkoi klo 8 ja päättyi 23.00 Aamulla sitten klo 8 alkoi opetus. Ongelmia riitti niin matkan varrella sähköpuolessa, kaiuitin liitännöissä ja lattiarasioinnissa. Kauittimien kaapelointi oli (ja on edelleen) kytketty väärin - mutta äänet saatiin tulemaan tilaan. Lattia rasiointi meni niin metsään kuin olla voi. Yhtään rasian kantta ei saa kiinni jos vaikka verkkokaapelin on rasiassa kiinni (saati sitten mikrofoni, kaiuitin tai vaikka verkkovirta) Lattiarasioiden syvyys on metsässä, vaikka suuniittelu vaiheessa kaikki oli kunnossa eli nyt tulkittiin sähkösuunnittelmaan väärin. Viimehetken muutokset ja niiden ilmoittaminen loppukäyttäjille eli meille oli jäänyt tekemättä. Myös projisointipinnan maalaus ei mennyt putkeen. Ensin seinäpintaa ei saatu suoraksi ja sitten väri oli väärä - värin huomaaminen pimessä salissa oli hankalaa ja kun valot lopulta saatiin väärä väri paljastui. Sunnuntaina kun asensimme yliopiston tekniikkaa paikoilleen maalarit viimeistelivät projisointipinnan väritystä, mutta lopulta jälki oli hyvä ja oikeanlainen.

Ongelmia ja harmaita hiuksia - kaapelikaivon puuttuva syvyys
Nyt tila alkaa olemaan OK. Suoritamme vain loppuviimeistelyt vuoden lopussa, johon kuuluu kaapeleiden nimeäminen ja siistiminen sekä vaihdamme projektorit pöytäasennuksesta kattoasennukseen. Mutta kyllä tilaa kannattaa käydä katsomassa, vaikka opetusta L1-3 saleissa ei olisikaan. Jos muistikuvasi saleista oli tuo 1970 aikainen ulkoasu ja puhkikuluneet penkit, nyt tilanne on toinen - vaikka salien opiskelijapaikat entisöitiin nykysuuntauksen mukaisesti, ei niitä samaksi voi uskoa!.... PS! Joensuun uusitut salit ovat AU100 ja C2 sekä Savonlinnan kampuksen auditorio!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti