maanantai 10. helmikuuta 2014

ISE2014 - MITÄ UUTTA MAAILMALLA

4K4K4K4K4K ja vielä kerran 4K
Tämän vuoden ISE2014 tapahtuman isoin juttu oli 4K (Ultra HD) eli näytöntarkkuus kasvaa FullHDn pikselimäärästä nelinkertaiseksi ja tämä näkyi kaikkien isojen toimijoiden pisteillä. Se että vertailtaessa 4K vs FullHD, 4K oli jotain tosi hienoa! Mutta kysymys? Milloin se näkyy oppilaitosmaailmassa - tätä saadaan varmaan hetki vielä odottaa. Hauskin yksityiskohta oli 3D laitteiden lähes täydellinen puuttuminen messuilta? Viime vuonna 3D oli esillä jokatoisella osastolla mutta nyt vain muutama toimittaja oli tuonut tätä ominaisuutta esille.

4K oli messujen isoin juttu ja se näkyi myös kumppani Crestronin osastolla isosti
Crestronin osasto oli jälleen iso ja siellä riitti kuhinaa aamusta iltaan. Crestron oli sertifioinut omat 4K laitteensa ja osaston esittelyssä kävi ilmi että 4K yhteensopivuus löytyi lähes kaikista laitteista - sieltä löytyi myös 4K standardeihin pystyvä AV-matriisi. 4K Matriisin erikoisuuksia on laajennettavuus ja tarvittaessa päivitettävyys - tämä perustuu korttipaikkoihin, jonka avulla jokainen taho voi rakentaa oman kokonaisuuden ja tarvittaessa päivittää sitä. Saimme myös tiedon että vanhat kortit olivat rahanarvoista tavaraa eli laitteistovalmistaja hyvitti vanhoista laitteista rahaa vaihdettaessa ne uusiin kortteihin.

4K AV- matriisi by Crestron
Tietysti jonkun piti pistää 4Kta paremmaksi ja kuluttajapuolen salista sellainen löytyi (kuten löytyi viime vuonnakin) LG malliston helmi 105" 5K kaareva näyttö on huima ilmestys ja kuvanlaatu jotain aivan käsittämätöntä.

Tätä mallia saatetaan odottaa vielä tovi, ainakin olohuoneeseen.
UHD/FULL HD vertailua saatiin ihailla myös kumppani NECin osastolla. NEC oli tullut mukaan totuttuun tapaan perusvalikoimalla. NECin mallit on pitkään ja hartaasti suunniteltuja (mutta ettei vaan liian pitkään?) Varsinaisesti projektori puolelta ei uutuustuotteita löytynyt ja näyttö puolen uutuus tuotteet oli lähinnä mallisarjojen täydennyksiä isommalla 65" näytöllä  - ja näitä löytyi kaikissa mallisarjoissa eli käytännössä kaikissa hintaluokissa, joka on hyvä tieto oppilaitospuolelle.

UHD vs FullHD
Viime vuonna jokunen toimittaja oli tuonut esille HDbaseT liitännät osana näyttöjä/projektoreita. Iloksemme tämä näkyi nyt usean toimijan osastolla - ennen kaikkea vakio liitäntänä. Alla kuva Suomeen hiljattain rantautuneen Digital Projectionin mallin kattavista liitännöistä. Digitaalisarja alkaa HDbaseT liitännästä, DVI-D, HDMI ja päättyy harvemmin projektorista löytyvään Displayporttiin. Tulevaisuudessa näissä ammattilaitteissa tulee varmasti olemaan digitaalipuolella HDMI/HDbaseT liitännät - HDMI kattaa lyhyet matkat ja HDbaseT pidemmät asennus kaapeloinnit. HDbaseT tuo myös pieniä säästöjä esim. auditorioiden peruskorjaus remonteissa, koska lähetin/muunnin parista voidaan nyt jättää vastaanotin tyystin pois.

Liitäntöjä joka lähtöön - VGA vetelee viimeisiään! Saa nähdä milloin se saadaan kokonaan pois valikoimasta.

Jotain tuttua tässä mallissa.. hmm jos väri muuttuisi niin tämähän olisi...
LYNC
Lync paketti koostuu kahdesta niin samanlaisesta, mutta kuitenkin niin erinlaisesta Lync Room system ratkaisusta. Ensimmäisenä Smartin tekemä ratkaisu tai ratkaisut. Smartilta löytyi niin yhden, kuin kahden näytön ratkaisut. Kosketuspinnoista tuttu Smart, panostaa kovasti myös Lync ympäristöön (yritysmaailmaan) omien oppilaitostuotteiden lisäksi. Smartin LyncRoomit on aina kokonaisvaltaisia paketteja eli laite myydään aina näyttöineen kameroineen - pakettia ei siis pilkota. Nämä jätti näytölliset paketit ovat ehkä enemmän suunniteltuja yritys, kuin oppilaitos ympäristöön - mutta ehkä tulevaisuudessa, myös oppilaitokset pääsevät nauttimaan näitä ratkaisuista.


Vastaavanlainen yksi paketti on tulossa myös Polycomilta, mutta sitä ei ISE2014 tapahtumassa ollut näkyvillä.

Smart LyncRoom
Crestorin puolella löytyi myös LyncRoom. Tuote erosi kaikista muista niin, että siitä voitiin pilkkoa erikseen keskusyksikkö + pakotettu paneli ja/tai näytöt/kamerat. Näin pilkottuna tätä laitetta voisi ajatella myös oppilaitoksien opetustiloihin, ehkä integroituna osaksi Crestron tekniikalla toteutettua auditoriota. Kameraksi tässä käy "lähes" mikä tahansa USB-kamera, kuten myös Polycomin tekemä 360 asteen laite (löytyy myös Crestron tuotemerkinnällä) Kamerat onkin ehkä se opetustilan ongelma, koska USB kameroita, joista löytyy PTZ ominaisuus tai sanotaan laadukas USB PTZ-kameroita ei ole olemassa (Malleja ehkä löytyy kiinanmaalta? Mutta nämä osastot ja niiden innokkaat myyjät koitin messuilla kiertää kaukaa) HDMI kameran signaalin purkaminen USB muotoon on samalla laadun purkamista - mutta tähänkin ongelmaan löytyi ISEstä jotain uutta ja hienoa, mutta jota tässä ei vielä kannata kertoa ;) Testataan, Testataan...


Crestron RL eli Lync Room System
YHTEENVETO KUVIN
Sitten loppuun muutama mielenkiintoinen kuva, kuvatekstein varustettuna

Ciscon osaston uutuus tuote MX300 G2
Mielenkiintoinen tuoteperhe LED LASER ja merkkinä Casio - ei enää lamppujen vaihtoa
Panasonic tuotteista löytyi LASER ja HDbaseT (= DigitalLink) -> Hyvä Hyvä...
Interaktiivisuus tulee joka niemeen ja notkoon - auton takasi muuntui toimivaksi monikosketuspinnaksi
Vidyo laiteriippumaton sovellus-pohjainen videoneuvottelu-ohjelmisto -> tätä jäämme odottelemaan innolla :)

Ehkä ISE2015 tuo LED seinät myös opetustiloihin - nytkin kuvanlaatu ja koko on hyvä mutta ensivuonna...
Tässä tuotteessa stillkuva ei puhu puolesta - tämä olisi pitänyt olla paikanpäällä katsomassa - uskomaton...

Yhteenvetona messut oli kuitenkin posiivinen kokemus (jälleen kerran) Isoimpia juttuja meille UEFiin oli....


Tapaaminen NECin osastolla DisplayNoten kaverit ja tuotteen uudet tuulet, jotka tuovat yhteyden BYOD laitteisiin internetin kautta ja näin saadaan sisä/ulkoverkko ongelmat karsittua pois. Myös Ipadin sisällön peilaaminen on tulossa, joka varmaan on myös pienempiin oppilaitoksiin iso juttu. Toinen iso juttu oli tapaaminen AV-hallinnointia kehittävän (Myös meidän kumppani) CoreFactoryn kanssa. Tämän tapaamisen helmet saa UEFin opettajat kokea itse - toivottavasti parantuneena palveluna ja parempina opetustiloina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti