torstai 22. helmikuuta 2018

UEF AUDITORIO 2020

Itä-Suomen yliopiston, Joensuun kampuksella valmistui Metria-rakennuksen ns. 2-vaihe ja tuossa remontissa uudistettiin opetustiloja ja ennen kaikkea auditorioita. Yliopisto oppimisympäristöjen kehittämisen hengessä, yksi auditorio sai täysin uuden ilmeen ja muutos oli suuri. Tilasta poistettiin perinteiset penkkirivit ja tilalle tuli 10 ryhmätyöpistettä. Tämä kaikki söi jonkun verran salipaikkoja, mutta toisaalta, tämä siirsi opetusta perinteisistä luokista - koska avarassa tilassa opettaja pääsee helposti ryhmien luo, keskellä olevan kulkulinjan myötä ja näin opetuskin muutti muotoaan auditoriossa.

Yleisilmettä tilasta
Opettajan näkymä

Jokaisella ryhmällä on käytössään iso näyttö ja näyttö on kiinni seinässä 3-D telineessä. Laitteet on mahdollista kytkeä näyttöön HDMI kaapelilla (+ 4kpl adaptereita kiinni HDMI kaapelissa) tai sitten langattomasti (IOS/MAC airplay, Windows ja Android) ja langattomasti näytössä voi olla kiinni useampi tietokone/mobiililaite. Jokaisella ryhmällä on oma mikrofoni, josta ääntä saadaan esitykseen helposti lisää - toki tilan akustiikka hyvä, joten äänen vahvistusta ei aina tarvita. Jokaisessa ryhmässä on myös erillinen kaiuitin, jolla äänenlaatu saadaan laadukkaaksi, koska usein näytöissä olevat kaiuittimet eivät riitä tuottamaan laadukasta ääntä. Äänentoistossa luotamme Itä-Suomalaiseen osaamiseen eli Genelec on ollut jo vuosia meidän valinta. Opiskelijat voivat helposti hallita, niin näytön valintaa kuin myös mikrofonin käyttöä omalla pienlellä ohjauspaneelilla. 

Extron valintapaneeli opiskelija ryhmässä



Metrian remontti oli iso AV ponnistus UEFin Tietotekniikkapalveluiden opetusteknologiatiimille. Salien AV-suunnittelu, laitehankinnat, asennukset ja nyt myös salijärjestelmän (sertifioitu) ohjelmointi sekä käyttöliittymän suunnittelu toteutettiin täysin itse ja jotta homma viedään loppuun asti ominvoimin, myös salien käyttökoulutus tapahtuu meidän voimin. Jatkossa vielä tiimin osaamisalueelle tulee Dali-ohjelmointi, joten asiantuntemusta alkaa löytyä hieman joka osa-alueelle.

Mitä salin tekniikka sitten on toteutettu? Taustalla tässä pyörii Extronin teknologia ja tässä päädyimme vakioimaan teknologian yhden valmistajan laitteisiin ja näin pyrimmme karsimaan yhteensopivuus ongelmat sekä takuu/huolto/vikaselvitys yms. helpottuvat, kun mukana vain yksi toimia. Salin ohjaus tapahtuu isosta 15" kosketusnäytöstä ja meidän (alla kuva, versio 1.0) käyttöliittymästä, jossa isoin haaste on saada opettajan näkymään ryhmät ja opettajan laitteet. Nyt siis kuvaa/ääntä voidaan digitaalisesti heittää ristiin rastiin näyttöihin tai salin projektoriin. Käyttöliittymä elää ja muuttuu sitä mukaa kun saadaan palautetta tai niissä huomataan bugeja - muutokset tapahtuvat heti, näin opetus ei kärsi näistä muutostöistä.

Ylhäällä opettajan laitteet, sivuilla projekori tai kaikki ryhmät. Opettaja myös voi heittää oman kuvan mihin tahans ryhmään tai ryhmiin, myös ryhmien mikrofonien hallinta on opettajan hallinta panelissa. Nyt esityksessä opettajan PC kaikissa.
Tässä vielä konehuoneen tai salin sydän - joka ei sijaitse tilassa vaan erillisessä tilassa salin vieressä, näin saatiin laitteista tuleva melu/lämpö pois tilasta. Räkkikaappiin pääsee niin edestä, kuin takaa, jolloin huolto yms asiat ovat helpommin toteutettavissa.



Kaikki laitteet löytyvät nätisti räkistä. Ylimpämä Extron XTP Crosspoint, prosessorit ja mikserit. Kaapelointi on CAT6a S/FTP  (HDbaseT) ja tarjolla ei ole enää (ei moniin vuosiin) analogista VGA kaapelointia. Metrian tiloista ja laitteista sitten lisää seuraavassa jutussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti