maanantai 7. helmikuuta 2011

Cisco Teleprecense MoviItä-Suomen Yliopisto on viime vuosien aikana kehittänyt merkittävästi videoviestintää ja etäopetusta. Nyt onkin vuorossa MOVI ohjelmiston esittely, joka on tarkoitettu lähinnä henkilökohtaiseen videoviestintään. Toisin kun monet muut softapohjaiset neuvottelu ohjelmistot, Movi ei toimi itsenäisenä ohjelmistona, vaan se on rakennettu osaksi Ciscon infrastruktuuria. Lisensointi malli ohjelmistossa perustuu yhtäaikaisiin käyttäjiin, joka helpottaa ohjelmiston levittämistä isossa organisaatiossa. Käyttöönottoa helpottaa sekin, että se toimii myös Microsofin APP-V alustalla ja näin ohjelmisto kulkeutuu virtuaalisointuna juuri sinne minne käyttäjäkin - asetuksineen!
Movi tarvitsee toimiakseen hallinnointi palvelun (joka isossa organisaatiossa lähes pakollinen) eli TMS:n (Cisco TelePresence Management Suite) sekä VCS:n (Cisco TelePresence Video Communications Server) josta löytyy kaksi komponenttia Control ja Expressway, jotka ohjaavat soitot niin ulko- kuin sisäverkon puolelta oikeaan osoitteeseen - mutta infrastruktuurilaitteista myöhemmin tällä palstalla.
Movissa on kirjautumisikkuna, kuten perinteisimmissä pikaviestin ohjelmistoissa, eli tunnistauminen tapahtuu käyttäjätunnus salasana yhdistelmällä. Sitä ennen täytyy Moviin tehdä muutama kirjautumiseen liittyvä asetus.
Internal VCS on siis sisäverkon infralaite, jonne kirjaudutaan silloin, kun olemme sisäverkon puolella ja External VCS on kun olemme reissunpäällä - lisäksi SIP Domain asetus pitää olla asetettyna "yritys.fi" tyyliin. Sitten vain Sign In. Ensin ohjelmisto haistelee, ollaanko sisäverkon puolella ja, jos palvelinta ei löydy, haetaan ulkopuolen palvelinta ja näin kirjaudutaan palveluun. Tuote on tätä kautta helppo tuotteistaa yhteistyökumppaneille tai kaupalliseen toimintaan.

Movin käyttö on helppoa. Ohjelmistossa on vain muutamia perustoimintoja, joita neuvottelija voi käyttää. Ensimmäisenä toki kannattaa tarkastaa muutama asetus ennen neuvottelua
Asetuksista (Settings)Network välilehdellä on valinta, jolla voi säätää kaistaa verkon nopeuden mukaan. Töissä hyvillä yhteyksillä nopeudet voi nostaa oletusarvoja suuremmiksi, jolloin myös kuvanlaatu on parempi. Työmatkoilla lentokentällä, hotelleissa, tai vaikka kotona, ohjelmiston tarjoamat oletusarvot ovat hyvät.
Toinen tarkastus, joka on hyvä tehdä, on ääni- ja videolaitteet (Devices) välilehti. Tämä kannattaa tehdä etukäteen ja näin välttää niin normaalia demoefektiä :)

Näin pääsemme itseasiaan. Movin käyttöliittymä on helppo käyttöinen ja sinne saa kätevästi luotua oman osoiteluettelon. Toisaalta infra hoitaa tämän saman asian automaattisesti eli kaikki rekisteröityneet laitteet ja movi käyttäjät löytyvät helpolla search toiminnolla. Liittymässä on läsnäolotiedot, paikalla - varattuna - poissa! Ja sitten soittamaan...
movin valtteja on helppokäyttöisyys
 Movilla voi neuvotella point to point tai siltaistunnon kautta monipisteneuvotteluna. Movi on oikeasti täysiverinen neuvotteluohjelmisto, jonka kuvan- ja  äänenlaatu on erittäin hyvä! Siltaneuvottelussa kuvanlaadun eroa rautalaitteisiin ei edes huomaa. Movihan pystyy teräväpiirto tarkkuuteen eli 720p ja tämän laadun parhaiten saavuttaa Ciscon Precision HD usb kameralla, jonka tällä sivustolla olen jo esitellyt!
Sitten pieni kehittämiskohde. Kun käytössä on vain yksi näyttö, sovellusjako vaatii hieman harjoittelua. Sovellus aukeaa näyttöön niin, että vastapuolen kuva on joka tapauksessa hieman sovelluksen edessä. Tässä tapauksessa Movi on selkeintä pienentää niin, että pystyy huoletta käyttämään jaettua sovellusta. Tämän kaiken voi korjata toki toisella näytöllä, joka helpottaa toimintaa merkittävästi!
Yhteenvetona muutaman kuukauden käytön jälkeen. Ciscon Movi on helppokäyttöinen, helposti opittava ja laadukas videoneuvottelu ohjelmisto. Ohjelmisto on henkilökohtaiseen käyttöön ihanteellinen ja ennen kaikkea se sopii henkilölle, joka joutuu matkustelemaan paljon. Movi toimii myös neuvotteluhuone käytössä ja jopa opetustiloissa, mutta en lähde tässä kannustamaan tätä käyttömallia - näihin tiloihin.


2 kommenttia:

 1. Hienoa lukea näin tarkkoja käyttökokemuksia ja perusteellista arviointia!

  Pari kommenttia lisäisin tuohon Moviin:
  Kaistarajoitukset voidaan asettaa myös infran puolelle, jolloin määritellään erikseen sisäverkon ja ulkoverkon maksimikaista. Yksittäinen käyttäjä voi laskea kaistaa tarpeen mukaan, mutta ei nostaa yli maksimin. Tämä pointti oli kenties tulossa kun pääset infra-osioon asti, mutta en malttanut olla kommentoimatta :)

  Toinen kommentti on nippelijuttu, mutta kätevä ominaisuus sovelluksenjakoon liittyen, jota ei tuossa vielä mainittu. Eli sitä vastapuolen kuvaa, joka on sovelluksen edessä voi raahata eri paikkoihin Movi-ikkunassa.

  VastaaPoista
 2. Movi toimii hienosti myös Apple OSX -alustalla.

  VastaaPoista