lauantai 6. lokakuuta 2012

IPAD TEHOKÄYTTÖÖN 1 - Appsit

Hieman jopa hävettää, etten ole saanut aikaiseksi kirjoittaa iPadistä, vaikka laite on ollut jo pitkään osa työpäivän arkirutiineita. Nyt korjaan tilannetta, samalla kun minulle avautui mahdollisuus panostaa tähän blogiin - olkapää sanoi sopimuksensa irti tai kiertäjäkalvosin sanoi kiinnityskohdasta sopimuksen irti :) Tilanne on korjattu ja näin minulle tuli yllättäen vapaa aikaa? Vaikka käsi on kantositeessä kuusi viikkoa, niin nyt kiitän aikanaan opittua kymmensormi järjestelmää ja Microsoftin "ergo" natural keyboardia joka mahdollistaa tämän näpyttelyn.

Nyt takaisin iPadiin....

Ensimmäisenä päätin kertoa Appseista, jotka toimivat ja ovat ehdottomia latauksia meidän UEFin verkko/etäopetus ympäristössä.

Adobe Connect Apps

AC on meillä käytössä oleva verkkokokousjärjestelmä ja tähän löytyy oma Connect apps, joka mahdollistaa iPadin hyödyntämisen verkkokokouksissa. AC käyttö on laajaa ja ACtä ja videoneuvottelua ei pitäisi sotkea toisiinsa koska ne eivät kilpaile keskenään (molempien käyttöasteen on korkeat ja kasvavat). AC käyttömääriä lisää se, että mukaan pääsee helposti myös yliopiston ulkopuoliset osallistujat, nyt siis myös iPadin kautta. Vaikka kohta kerronkin Lyncistä, niin AC on osa yliopiston verkkokokouksia ja AC odottaakin siirtoa virtuaalipalvelimelle, jolloin tehdään samalla päivitys uusimpaan ohjelmisto versioon ja saadaan "ehkä" vihdoin käyttätunnistauminen ajanmukaiseksi. ++ Itseäni kiinnostaa edelleen saada AC ja videoneuvottelulaitteet juttelemaan keskenään :)

Microsoft Lync Apps

Toinen verkkokokousjärjestelmä, tätä en ole vielä päässyt virallisesti testaamaan iPadissä, mutta ohjelmisto löytyy appseista ja on asennettu jo valmiiksi kun Lync avataan testiin iPadi käyttäjille. Tällä hetkellä Lync on virallinen pikaviestintäjärjestelmä yliopiston sisäisessä käytössä ja siinä se onkin toiminut loistavasti. Jos AC ei ollut videoneuvottelulaitteiden kanssa kilpaileva tuote, niin sitä ei Lynccikään ole mutta AC vs. Lync - Tästä tulee mielenkiintoinen ottelu ja syystäkin AC puolella pitää saada kaikki komponentit toimimaan 100% varmasti, jotta rehti vertailu voidaan toteuttaa. Integraatio videoneuvotteluinfraan on olemassa, mutta tätä ei nyt vielä kiirehditä. Lyncin käyttö yliopistolla kasvaa päivä päivältä ja Skypen käyttö on kuihtumassa olemattomiin ja toivon mukaan häviää lopullisesti.

Smart Bridgit Apps
Voisin sanoa että kolmas UEFin verkkokokousjärjestelmä, mutten sitä kuitenkaan sano. Bridgit palvelu on rakennettu SmartBoard tauluja varten, jotka ovat osa meidän etäopetustilaratkaisuja. Bridgit mahdollistaa vuorovaikutteisen toiminnan tauluilla, samalla kun videoneuvottelulaitteet välittävät kuvaa teräväpiirtotasolla. Ohjelmasta löytyy oman Apps, joka ottaa iPadin mukaan vuorovaikutus rinkiin. Nyt visioidaan - Opettaja luokan edessä käyttää Smarttia ja opiskelijat seuraavat ja kommunikoivat iPadien välityksellä. Mukana chatti, yhdelle tai usealle eli mahdollisuuksia lisää. Yleisesti ottaen iPadistä tulee henkilökohtainen Smarttitaulu. Tähän käyttöön kynä on "must" valinta. Mainintana Smartin toinen apps (joka tosin maksaa 5,49€) eli Smart Notebook app for iPad -> tätä voisin demota sitten oman jutun arvoisesti.

Cisco Jabber For iPad

Tätä olin odottanut kuin kuuta nousevaa. Jabber on iPadin aito ja oikea videoneuvotteluohjelmisto. Monet ihmiset puhuvat edelleen tuotteen kohdalla Movista, mutta jo aikaa sitten Cisco lanseerasi Tandbergin aikaisen Movin Jabberiksi. Padin softa on rakennettu todelliseksi UC tuotteeksi, koska ensimmäisenä tehtävänä on valita mitä kommunikointi palvelua käytetään hyväksi. Nyt Jabber mahdollistaa yhteyden videoneuvotteluinfraa (Cisco Telepresence Video Communication Server) hyödyntäen iPadistä päätelaitteelle tai vaikka monipistesilta neuvotteluun. Neuvotteluun on mahdollista kytkeytyä niin yliopiston sisä- kuin ulkoverkosta. Paras laatu saavutetaan ulkoverkossa toki langattoman verkon kautta, mutta tulipa yhteydet testattua myös iPadin 3G yhteyden kautta - siedettävällä laadulla.

Kotikonttorilta Ipadilla (jabber) soitto omaan työhuoneeseen jossa C20 laite
Kuvanlaatu neuvottelussa on tyydyttävä, vaikka siihen eniten on vaikuttanut Ipadin kamera. Uudemmassa ipad3 on ilmeisesti parempilaatuinen kamera, kuin minun kakkos versiossa, mutta tämä ei huononna ohjelmistoa - se toimii niin kuin olen sen kuvitellutkin. iPadin Jabberia käytetään samoilla "movi" tunnuksilla kuin PC/MAC versiota. Tästä ohjelmasta kertoilen lisää sitten ihan oman jutun muodossa.

Olisin voinut vielä kertoa WebEx Appsista, mutta koska meillä sitä ei ole oikeasti käytössä, kerron vain pikatestin tuntemuksena, että Appsin käyttöliittymä oli toimiva ja erosi positiivisesti AC/Lync versioista, verroinkin video puoli oli tosi siisti. Seuraavassa osassa käydään läpi iPadin lisälaitteita, joita voidaan kytkeä iPadiin tai saadaan iPad kytkettyä johonkin isompaan systeemiin - lisäksi muutama arkirutiineita helpottava lisälaite.

4 kommenttia:

  1. Kiitos, mainio ja itselleni ajankohtainen postaus! Oletko benchmarkannut verkossa "vapaasti" saatavilla oleviin palveluihin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei.. Pääpaino ja suurin osa ajasta minulla on mennyt UEFin omiin palveluihin. Mielenkiintoa tosin olisi kokeilla verkossa olevia palveluita mm. Cisco tarjoaa jabberia ilmaisena versiona Ciscon pilven kautta. (En tosin ole varma, onko palvelu myös ipadille vai pelkästään win/mac järjestelmille) eli pitäisi vain löytää aikaa :)

      Poista
    2. Kiitos - Cisco&ilmainen kuulostaa suht huikealta. Google+ hangout oli meillä ensitestissä toissailtana, ja hyvin näytti pelittävän sekin.

      Poista
    3. https://www.ciscojabbervideo.com/

      Poista