maanantai 22. lokakuuta 2012

LAAJAKUVA PROJEKTORI OPETUSLUOKKAAN


Muutama vinkki niille tahoille jotka suunnittelevat opetusluokan projektorin vaihtoa vanhasta 4:3 laitteesta, nykyaikaiseen 16:10 projektoriin. Se että päästään virtasyöpöistä, äänekkäistä ja kalliista ylläpidettävistä projektorista eroon on ylläpitäjän unelma.

Vanhassa luokassa 4:3 projektorit tottelevat resoluutiota 1024x768 ja tämä kuva heitetään kankaalle, jonka leveys usein on noin parimetriä. Uudet projektorit ovat suunniteltu nykyisten käyttöjärjestelmien ja näyttöjen tapaan laajakuvaformaattiin. Projektorit poikkeavat viihdemaailman laitteista siinä, että laajakuva on 16:10 ja kotilaitteet usein 16:9 formaatissa. Laitteet tuottavat HD tasoista kuvaa ja resoluutio on usein opetusluokka malleissa 1280x800, joka on hieman haastava. Laitteet ovat hiljaisia ja niihin saa pitkät jopa 5 vuoden takuut (tämä on UEF mallien vaatimus) Lamppujenkin käyttöikä on noussut ja niille myönnetään jopa 1-2 vuoden takuita, tuntimäärien ollessa 2000-3000h luokkaa. Samalla kangas menee uusiksi, uudet projektorit vaativat siis laajakuva kankaan (tai kehikkokankaan), olemme toteuttaneet myös opetustiloja, joissa vain yksinkertaisesti maalataan seinä laadukkaasti ja kuva heijastetaan siihen. 

 4:3 kuvalla ja 100" - kuva koot sentteinä
Kun opettajakunta tulee uuteen laajakuva käyttöseen luokkaan, ensimmäinen positiivinen huomio on kuvan kirkkaus - uudet projektorit ovat valoteholtaan (yli 3000AL) selkeästi parempia kuin vanhan laitteet. Mutta sitten ne negatiiviset jutut! Opettaja on tottunut 1024x768 resoluutioon luokissa ja nyt 1280x800 resoluution projektorin kuva saattaa näyttää äkkiseltään kovin pieneltä eli teksti ja taulukot eivät näy niin kuin ne näkyivät ennen.
16:10 kuvalla ja 120" - kuva koko sentteinä
1. Suunnittele luokka mieluummin varmanpäälle isolla kuvapinta-alalla. Vanha 4:3 kuva on saattanut olla 100" jos tuumat säilytetään 16:10 suhteella 100" projektorin resoluutio saa tunteen, että kuva olisi pienempi. Jos vanhassa projektorissa on ollut 100" kuva, kannattaa suoraan valita laajakuva tuumiksi 120" tai jos katto ja seinäpinnat antavat periksi vaikka isompikin. Tällöin resoluution tuoma pienuuden tunne katoaa ja tekstit ja taulukot näyttävät heti miten paremmilta.

2. Luovu VGA kaapeloinnista - Uudet laitteet tukevat digitaalista signaalia ja analoginen signaali kannattaa suosiolla jättää pois (ehkä vain vierailija läppäriä varten piiloon VGA kaapeli) Projektoria valittaessa kannattaa valita malli, josta löytyy HDMI, DisplayPort tai DVI liitännät tai ainakin niin että niissä on pari digitaalista liitäntää. Pidemmille matkoille voi myös digitaalisen kaapeloinnin rinnalle rakentaa kunnollisen CAT kaapeloinnin, johon videosignaali voidaan helposti muuntaa ja siirtomatkat pitenevät HDMI kaapelointiin nähden. Eli kaapelointi projektorilta opettajan pöytään ja RJ-45/HDMI muuntimilla saadaan siirtomatkat digitaalisena pidemmäksi.

3. Luokkien suunnittelussa vaadimme nykyisin että projektorille pitää myös kaapeloidaan tietoliikenne kaapelit - etähallintaa varten. Ideaalinen tilanne olisi että luokkien projektoreja hallittaisiin samalla tavalla kuin tietokoneita, etänä! Pienissä oppilaitoksissa tämä ei ole mikään iso juttu, mutta yliopiston satojen opetustilojen ympäristössä, pikkuhiljaa alkaa arvostamaan etähallinnointia.

4. Varmista näytönohjain, että sieltä löytyy 1280x800 resoluutio. Tätä ei välttämättä löydy suoraan tietokoneen näytönohjaimen valikoista, jos verroinkin asennus on pelkän Windows update:in varassa. Näytönohjaimen vaihto (HDMI-ohjaimeen) tai ajurin päivitys tuo sitten tämän käyttöön, ainakin digitaalisena signaalina. HDMI (1.3 tai uudempi) näytönohjaimessa myös se etu, että siinä kulkee myös ääni. Uusien projektorien kaiuttimet tai kaiuitin ei ole mitään Hi-Fi tasoa, mutta perusluokassa ääni voi hyvinkin riitää tuottamaan tarpeellisen äänenlaadun.

Tässä muutama juttu ja sitten työstämään iPad juttua :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti