sunnuntai 10. helmikuuta 2013

ISE 2013 - Part 1 - Crestron, NEC, DisplayNote

ISE2013 eli Integrated Systems Europe
Euroopan turnee on heitetty ja tuliaisena oli paljon tietoa ja yksi hieno sovellus Itä-Suomen yliopistolle. Mutta ensimmäisenä pieni yhteenveto ISE/BETT 2013 tapahtumista. ISE tapahtuma oli sitä mitä odotinkin, paljon.. todella paljon tekniikkaa, joka lähes kaikki oli jollain tavoin hyödynnettävissä yliopiston opetusteknologia ympäristössä. Kahden päivän intensiivinen talsiminen hallista toiseen mahdollisti 60% katteen eli paljon jäi näkemättä. Priorisointi tehtiin niin että, ensimmäinen päivä vietettiin yhteistyökumppanien osastoilla ja toinen päivä summittaiseen kiertämiseen. Niin paljon nähtävää - niin vähän aikaa.

ISE huuman jälkeen Bett oli henkilökohtaisesti pettymys. BETT messuille oli varattu yksi päivä eli perjantai. Halli oli aivan liian täynnä ihmisiä, joka teki ajoittain tutustumisen jopa hankalaksi ja ehkä myös kaksi ISE päivää painoi jaloissa, eikä asiaa helpottanut se että Lontoon kone lähti aamulla 8.00 (joka tarkoitti aika aikaista herätystä) Jälkiviisaana olisi voinut ottaa ISEen yhden lisäpäivän ja jättää BETTin kiertämättä. Välillä BETTissä kävi mielessä puikahtaa samassa ExCel hallissa olevaan Cisco Live Lontoo tapahtumaan, joka olisi voinut nostaa Lontoon reissun arvoa :)

CRESTRON
Ensimmäinen vierailu oli varattu yhteistyökumppani Crestronille jossa saimme kotimaisella kielellä kattavan esittelyn yhteen messujen isoimpaan osastoon.


Crestron DigitalMedia tuotteilla peruskorjataan auditorioita kaikilla kolmella kampuksella, tuotteena on Crestronin DMPS-300-C keskusyksikkö. Tähän tuotteeseen tutustuimme toki jo kesällä 2012 kun testasimme sitä yhdessä auditoriossamme. Toinen tuote jota olemme myös testanneet (hieman negatiivissa merkeissä) on Crestron CaptureLive tuote joka tarkoitettu tila tallennuksiin. Mutta takaisin messu osastolle. Hauska yksityiskohta auditorioiden ohjaukseen on PAD/TAB laitteet, jotka toimivat kuten kosketuspaneelit auditorioissa - kustannustehokkaasti. Tämä tosin sopinee paremmin pienempiin tiloihin tai auditorion kakkos-laitteeksi takahuoneeseen. Padit ovat tietokoneita ja näin niiden luotettavuus ei ole sitä mitä ammattitilalta voi vaatia - toinen on taas langaton tekniikka, jonka varassa laite on! 
Crestron ja ipad ohjaus - kätevä teline


NEC DISPLAY SOLUTIONS
Seuraavaksi tutustuimme suurimman yhteistyökumppanin NEC osastolle.Necin osaston uutuuksia meille esitteli NECin maajohtaja Esa Ilmari. Tässä pieni kuvaesitys kommentteineen muutamasta mielenkiintoisesta uutuudesta osastolta.
NECiltä on tulossa uusi näyttö joka muuttaa käsityksen tupla näytöstä. Malli on 294WMi

Projektori maailmassa on eniten ihmetyttänyt 16:10 kuvasuhteen käyttö. Resoluutio on lähes poikkeuksetta 1280x800, joka taas on harmittava videoneuvottelulaitteiden kannalta. Videoneuvottelulaitteista tuota resoluutiota ei löydy tuettuna ja vaikka skaalaus toimii kyllä hyvin - olisi mukava tarjota tuettua resoluutioita. Nyt NECiltä tulee ensimmäinen peruslaita joka on suoraan FullHD laite resoluutiolla 1920x1080. Valotehoa löytyy 4000al ja laitteesta löytyy 3D sekä optiikka jossa 1,7xzoom.
NEC PE401H tarjoaa FullHD resoluution kuvasuhteella 16:9
Lähiprojisointi on asennusten ja tilakäytön kannalta hyvä valinta ja meilläkin mm. Smartboard taulut on varustettu NEC U310W mallilla jo pelkästään valotehonsa ja takuun takia. NECiltä tulee UM330W rinnakkaismalli lähiprojisointiin. UM330W on 3300 ansilumeniin kykenevä laite on varustettu ominaisuudelle, jota on odotettu tai tarkemmin toivottu yliopiston AV-väen keskuudessa!

NEC UM330W tarjoaa kaksi digitaalista liitäntää (2xHDMI) jota on toivottu

NEC UM330W on näyttävän näköinen ratkaisu johon kokonaisuuteen kuuluu myös säädettävä jalka
NEC UM330Wi malli x2 mutta yksi iso kuva - tämän mahdollistaa Scalable Display ohjelmisto - ohjelmisto joka pistettiin heti til... mieleen ylös. Tämä voi tarjota uusia ulottuvuuksia opetustilaan!!! Huomaa "i" malliin integroitu interaktiivinen toiminto! Tämäkin lisälaite "i" odottaa työpöydällä testiin pääsyä!

Scalable Display ohjelmisto ja UM330W projetorit - näyttävä ja kustannustehokas laajakuvapinta
Sitten alakouluille hauska ratkaisu - ehkä meidän Norssille? Tässä mukana meillekin tuttu U310W projektori johon on yhdistetty interaktiivinen piirto ominaisuus!
Pöytä ja kynä kuuluu pakettiin mukaan :)
Seuraavaksi edelleen NEC osastolla.

DISPLAYNOTE
UEFin vuoden vaihteen hankinnoissa saimme NECin projektorien mukana maistelu lisenssin Displaynote sovelluksesta, joka mahdollistaa opetus- ja neuvottelukäyttöön uusia elementtejä. DisplayNote mahdollistaa esim. opettajan koneen kuvan jakamisen kaikkiin langatonta tekniikkaa käyttäviin laitteisiin ja samalla laitteessa voit tehdä muistiinpanoja ja tallennuksen (laptop, ipad, tab) Ohjelmisto (joka muuten on saatavana Windows, Mac, IOS, Android järjestelmiin) mahdollistaa ryhmässä työskentelyn ja yhteisöllisen oppimisen. Chatin avulla opettaja voi helposti kommunikoida opiskelijoiden tai opiskelija kanssa. Työaseman (opettajan koneen) saa hallintaan esim Ipadin avulla - opettaja voi jalkautua opiskelijoiden joukkoon ja silti hallinta omaa tietokonetta/esitystä.

DisplayNote luokka messu käytössä - tässäkö tulevaisuuden tietokoneluokka?
Itse ohjelmisto oli mukava lisä projektori kauppaan, mutta todellisuudessa, nämä testi lisenssit mahdollistivat vain testauksen - tuotantoon 3 yhtäaikaisen käyttäjän lisenssistä ei ollut. Isoin asia UEFille ISE2013 tapahtumassa oli istuminen saman pöydän ääreen yhteiskumppanien NECin ja DisplayNoten kanssa. Yhdessä Sovimme että nämä maistelu lisenssit muutetaan todellisiksi opetusluokka lisensseiksi, joka nyt mahdollistaa ohjelmiston käytön tositoimissa.
Bloggaaja ja Eddie Morgan DisplayNotelta. Ilmeisesti sopimus tyydytti molempia osapuolia :)
Yhteistyö meidän osalta on ohjelmiston käyttöönottoa ja käyttämistä sekä tätä kautta palautteen antamista DisplayNotelle. Ensimmäinen "koetinkivi" tietoliikenneverkko, jota meidän pitää modifioida, jotta saamme ohjelmiston pelaamaan niin lanka, kuin langattomassa verkossa - mutta sitten alkaa todellinen työ! Tähän sitten tarvitsen aktiivisia UEFin opettajia ja laitoksia, innokkaimmat voivat jo ilmoittautua :)

Seuraavassa Part 2 osassa sitten mukana Panasonic, Kramer, Cisco ja Smart Technologies tuote uutuudet. PS! Kolmos-osakin tulee....
2 kommenttia:

 1. Moi Ari,

  Kiitos valaisevasta raportista! Jatkamme laadukasta yhteistyötä opetusteknologian ja erityisesti opetuksen parissa myös täällä lehtorikunnan ruohonjuuritasolla. Näytti kuvissa vilahtavan eBeamin kakkarakin...

  tsemppiä

  markku s.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos viestistä! Muuten tuo vastaava (NEC) eBeamin mokkula löytyy myös minun työpöydältä -> odottaa testitilaa/laitetta kuten moni muukin härpäke :)

   Poista