torstai 26. tammikuuta 2017

Sm4rtLab JA ÄLYKÄS AV


Itä-Suomen yliopistossa Joensuun kampuksella sijaitseva Sm4rtLab tuo laajennetun todellisuuden mukaan fotoniikan opintoihin. Maailmassa täysin ainutlaatuinen projekti on toteutettu yliopiston fysiikan ja matematiikan laitoksen, Tietotekniikkapalveluiden ja Suomen Yliopistokiinteistöjen voimin. Tietotekniikkapalveluiden opetusteknologia tiimi vastasi tilan AV-suunnittelusta, -laitehankinnoista ja -asennuksesta käyttöön ja tässä pieni esittely tilan AV-toteutuksesta.


AV-tekniikka integroituu laboratoriossa niin että se mahdollistaa laboratorion käyttämisen paikallisesti tai etänä mistä tahansa päin maailmaan. Oikeaa optiikan laboratoriota voidaan ohjailla myös etänä omalta tietokoneelta käsin ja toinen vaihtoehto on käyttää Microsoftin HoloLenseja, eli laajennetun todellisuuden laseja.


Salin kameratekniikasta vastaa nurkkiin sijoitettut Axis V5915 PTZ kamerat (katso 360 kuvaa) joista kuva siirtyy käyttöliittymään IP-kautta. Laboratorion yläkameraksi valikoitu erittäin laajakulmainen AXIS M3046V verkkokamera. Kuva saadaan kameroista myös ulos HDMI -> HDBaseT kaapeloinnin ja Kramer TP-580R + TP-580T muunniparin avustuksella Kramerin VS-62H 6x2 HDMI matriisiin, joka sijaitsee Sm4rtlabin etutilassa. Kuva voidaan ohjata myös suoraan Skype For Business lähetykseen Magewell HDMI USB 3.0 Capture Donglen (Tämä tuote oli UEFin löytö ja kumppanimme AV-Marketing ansiosta tuotteella on nyt maahantuoja - SUOSITTELEN) kautta ja kameraa voidaan vaihtaa lennossa matriisin kautta Skype4B yhteyteen (kuvan vaihtoviive -1sek)
Etutilan huomion vie iso CTOUCH 65inch Laser air+ 32p kosketusnäyttö, jonka kautta myös Sm4rtLabin käyttöliittymän hallinnointi ja käyttö onnistuu. Skype4B lähetystä varten käytössä on langaton AKG WMS45 Sport Setti ja pieni USB äänimikseri, josta äänet siirtyy kätevästi tietokoneelle.

Fotoniikan professori Pasi Vahimaa Fysiikan ja matematiikan laitokselta, esittelee video välityksellä livenä labrasta käsin Sm4rtLabin toimintaa Tutkimuksen IT-seminaariin Kuopioon, yliopiston LifesizeCould palvelun kautta. 
Osa Joensuun kampuksen Metria-rakennusta on vielä peruskorjausremontin alla. Sm4rtLab laajenee remontin valmistuttua myös Metrian pääaluaan, jonne on vedetty HDbaseT kaapelointi info-näyttö varten. Tätä kautta voidaan heittää kuvaa labrasta Kramerin matriisin kautta, mistä tahansa kuvakulmasta ja näin avata labran toimintaa myös alan yleisölle.

Sm4rtLabista lisää infoa Professori Pasi Vahimaalta, p. 050 400 1594, pasi.vahimaa@uef.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti