tiistai 27. syyskuuta 2022

UUDISTETTU HYBRIDILUOKKA OSA 1

Kuopion ja Joensuun kampukselle rakennettiin kielikeskuksen toiveita kuullen, seuraavan sukupolven hybridiopetuksen mahdollistavat opetustilat. Tässä kuvitusta Kuopion tilasta, mutta teknologiselta ratkaisultaan Joensuun tila on identtinen. Kuopiossa tila sai samalla kasvojen kohotuksen mm. akustoinin seiniin ja lattia sai uuden pinnoitteen. Kalusteet vaihtui kaikki monikäyttöisiin opiskelija pisteisiin ja opettajalla on avara sähkösäätöinen opettajan työpöytä. Mutta mitä teknisiä muutoksia? 

 Näissä tiloissa ei tällä kertaa ole Ciscon videoneuvottelulaitetta, joka on yliopistolla vakioitu kokoonpano lähes 80 tilassa. Täällä päätimme testata tietokone pohjaista (Teams/Zoom) ratkaisua. Tilasta löytyy kaksi kappaletta PTZ kameroita (Panasonic AW HE-20) kameroita. Toinen kamera ns. opettaja ja toinen opiskelijakamera. Näistä kuva tuodaan HDMI kautta Extronin Crosspoint 108 laitteelle ja sieltä Inogenin HDMItoUSB muuntimen kautta Inogenin Toggle-USB3 laitteille, joka sitten mahdollistaa kameroiden, kuten myös mikrofonit ja (Newline Lyra) kosketusnäytön käytön niin salin omalta PC kuin myös kannettavalle tietokoneelle. Inogenin kytkin toimii automaattisesti eli oletuksena käytössä on kiinteä PC ja kun kytkee USBllä kannettavan tietokoneen kiinni, niin automaatti antaa nämä laitteet läppärin käyttöön. 
Tätä kaikea ohjataan Extronin ohjauspaneelilla, jonne on rakennettu helppokäyttöinen ohjauskäyttöliittymä, niin kuvan, äänen kuin myös kameroiden ohjaukseen. Opettajalle asennettiin pieni apumonitori, josta on helppo tarkastaa kamerakuvakulmat ja säädöt laadukkaalla näkymällä, eikä näin tarvitse tätä säättöä tehdä Zoomin tai Teamsin yhteydessä - tai testikuvassa asetuksissa.


Mikrofoniksi valikoitui Sennheiser langaton Boundary mikrofonit, joita on kaksi kappaletta luokassa. Mikrofonien lataus hoituu kätevällä latausalustalla, joka on helpompi käytettävyyden kannalta kuin piuhojen virittely mikrofoniin (tämä jäisi varmasti usein tekemättä) Tilaan olisi voinut riittää yksi mikrofoni, mutta nyt (kun käyttö on kielikeskuksen) toinen mikrofoni voidaan ottaa opiskelija käyttöön ja toinen on opettajalla.


n. kuukauden kokemuksella opettajat ovat olleet tyytyväisi tilaan ja ennen kaikkea sen helppokäyttöisyyteen, mutta jäämme odottelemaan millaista palauteta syksy tuo tullessaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti