torstai 18. marraskuuta 2021

ITÄ-SUOMEN YLIOPISTON HYBRIDI CLASSROOM

Itä-Suomen yliopisto lähti kehittämään uutta opetustilakonseptia (digital multilocation classroom/peilisali) 2017 ja tämä sitten toteutui SYK-hankkeena 2018. Tekniikka oli räätälöity ja ne muodostui useasta eri toimittajan komponenteista ja ohjelmisto tähän rautaan tuli ulkopuoliselta toimittajalta. 

Nyt tuo teknologia oli sitten tullut elinkaarensa päähän ja lähdimme miettimään päivitetäänkö vanhaa vai rakennetaanko uutta ja päädyimme jälkimmäiseen ratkaisuun. Vuosien aikana oli tullut jonkin verran palautetta, miten se voisi toimia paremmin ja tietysti isoin toive oli saada yhteys muuallekin kuin vain tilasta tilaan (meillä oli siis kaksi tilaa ja vanhassa tilassa sai yhteyden näiden tilojen välille)

Päädyimme tekniseen ratkaisuun jossa videoyhteydestä vastaisi Ciscon Roomkit Plus videoneuvottelulaite ja taustalla toimisi Extronin Crosspoint 108 4K monitoimilaite. Tilan vanhat kaksi Canonin lamppu projektoria korvattiin Panasonic RZ990 laser projektorilla ja optiikkana ET-DLE020. Tämä kokoonpano tuottaa meille kokoseinän kokoisen kuvan todella läheltä seinää ja näin projisointi ei häiritse luokassa olevia. 


Ciscon videoneuvottelulaite tarjoaa mikrofonitekniikan. Nämä ovat kattomikrofoneja ja niitä on kaksi kappaletta - tämä mahdollistaa hyvän äänenlaadun koko tilan laajuudelta.  Vanhasta tilasta tai tekniikasta todellisuudessa jäi vain kamera, joka oli upotettu seinään (joka näkyy projektori kuvassa pisteenä) ja kaiuttimet joita on 6kpl. 

Mitä uutta tilassa on vanhaan nähden? Ryhmätyönäytöt, joita on 4kpl Samsung QM55 ja nämä seisoo tukevasti SMS sähkösäätöisissä jaloissa, näytöt toimivat niin lähi- kuin myös etäopetuksessa, mahdollistaen tiimi/ryhmätyön. Uutta on myös mahdollisuus liittää tietokone tai mobiililaite langattomasti salin järjestelmään - tämä toteutetaan Extronin Sharelinkillä. Tilassa on myös toinen kamera, joka on Ciscon laitteen oma P60 kamara. Tätä voidaan käyttää vaikka kun halutaan kuvaan opettaja ja tässä kamerassa on vielä "seurantatoiminto" käytössä - joka toimii suhteellisen hyvin tässä tilassa.

Tilan ohjaus tulee Extronin paneelin kautta ja tähän on integroitu myös Ciscon RoomOS käyttöliittymä. Tämän tilan tekninen toteutus on nyt lähes 100% UEFin toteuttama ja tämä helpottaa tilan ja tiloissa olevien toimintojen jatkokehitystä sekä myös tukitoimintaa.

Hybridivalmius on toteuttu Cisco Webex Teams Interop palvelun kautta - tämä mahdollistaa kätevästi esim. kalenterikutsuna Teams yhteydet tilaan. Videoneuvottelulaite liittyy JOIN palvelun kautta yhdellä napin painalluksena. Tämä palvelu on toki käytettävissä kaikissa UEFin videoneuvotteluinfran laitteissa, joita on tällä hetkellä 78kpl. Tämä palvelu kilpailutettiin yliopistolle kesällä 2021 ja toimittajaksi valikoitui Praecom. Palvelun käyttöönotto oli nyt syksyllä joka siis tulee Ciscon Webex pilvestä. Tämä päivitys oli tarpeen koska vanha omassa konesalissa oleva infra oli yli 10v vanha ja palvelu oli selkeästi elinkaarensa päässä. Tästä Cisco CVI/Teams interop palvelusta voisin kerto sitten ihan omassa tarinassa. 

Käyttöliittymä on UEFin omaa toteutusta ja se noudattaa UEF vakioitu käyttöliittymää

Videoneuvotteluun tai hybridiyhteyteen voidaan jakaa kaikki lähteet jälleen kerran napin painalluksella


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti