torstai 24. helmikuuta 2011

NOKIA E7 - Kuollut jo saapuessaan? Osa 1

Ennakkotilaajana maanantaina postihuoneesta löysin laatikon, joka sisälsi "uunituoreen" kappaleen Nokia E7 puhelimesta. Nokia on viime päivinä järkyttänyt maailmaa ilmoittamalla siirtymällä Microsoftin kelkkaan ja Windows mobile maailmaan. Itselläni on kokemusta reippaan vuoden takaisesta Samsugin kosketusnäytöllisestä Windows mobile puhelimesta ja nyt siis voin hieman verrata tätä Symbian 3 mallia tuohon puhelimeen.

Puhelimen paketti oli pieni ja sisältä löytyi puhelimen ja laturin lisäksi usb ja hdmi adapterit, kuuloke ja tosi pieni pikaohje puhelimen käyttöön. Akku ja muistikammat on puhelimen sisällä tavoittamattomissa.

E7 on Nokian kommunikaattorien jälkeläinen eli näytön alta löytyy täysi qwerty-näppäimistö. Ensimmäinen ongelma oli näppis saada auki :) Nyt parin päivän käytön jälkeen löysin tavan, jolla sen saa helposti auki mutta voin kuvitella ihmisiä vääntämässä ja kääntämässä puhelinta "miten tämän saa auki?".


Nokia E7 ja qwerty näppis

Kosketus näyttö on ensituntumalta hyvä. Nokialaisessa on kolme työpöytää joissa liikkuminen tapahtuu sormea liuttamalla - tämä toimii hyvin. Työpöydille saa muokattua tarpeellisia ja tarpeettomia "widgettejä" ja näitä sovelluksia voi kätevästi OVI-kaupasta käydä hakemassa lisää. Ensimmäinen hauska piirre oli kun OVI-kauppa ilmoitti että saatavilla on uudempi versio ja tämä oli pakko hakea ja päivittää ennen kauppaan menoa.

Puhelimen asetuksiin ns. vanhanaikaiseen valikkoon pääsee etupaneelin ainoasta painikkeesta ja liikkuminen kosketusnäytöllä toimii hyvin - oma kokemus winkkupuhelin kosketusnäytöstä aikaan oli negatiivisempi - aina tuli painettua jotain joka aukaisi sovelluksen, Nokialaisessa tätä ei vielä ainakaan ole ollut. Puhelin sisältää paljon mielenkiintoisia ominaisuuksia mutta ajattelin tehdä näistä oman kakkos osan, kuhan saan puhelimeni liitettyä ylläpito järjestelmään, exchange postiin ja virustorjuntaan - katsotaan sitten kuinka homma toimii.

Mutta ensituntemus oli hyvin elävä :)

sunnuntai 20. helmikuuta 2011

Coming Soon...

Päätin tehdä itselleni jonkinsortin aikataulutusta asioista joista tulen tänne kirjoittelemaan. Aiheiden julkaisu järjestys saattaa toki muuttua ja väliin voi mahtua jotain aivan uuttakin - jos sellaisen käsiini saan!

Mutta tässä seitsemän seuraavaa (julkaisu vauhti karkeasti arvioituna - aihe/viikko)...

1. Public Display - Se oikea näyttö opetustilaan
2. Revolabs - Audioratkaisut uusiksi
3. SmartBoard - Vuorovaikutteisuutta videoviestintään
4. Cisco Content Server - Opetustilanteen HD tallennusta ja live lähteystä
5. Smart SDC330 - Jokapaikan dokumenttikamera
6. Nokia E7 - Kuollut jo saapuessaan?
7. Cisco C40 - Auditorion videoneuvottelulaite

Eli näillä eväillä eteenpäin.

keskiviikko 16. helmikuuta 2011

NEC U310W - Tehokasta lähiprojisointia opetustilaan!

NECin lähiprojisointi projektori on mielenkiintoinen tuttavuus opetustilan projektori valikoimassa. Projektorista löytyy valikoima hyviä ominaisuuksia mm. laajakuva, HDMI, VGA ja 3D. Ennen kaikkea laiteen valoteho 3100 ansilumia on riittävä opetustilassa. Nyt korostankin tässä erästä asiaa - laite on yritysmallistosta ei kotiteatteri.

Olemme jo usean vuoden aikana viljelleet opetustilassa julkistilan näyttöjä korvaamassa projektoreita ja tämä linja toki jatkuu edelleenkin, mutta NECin ominaisuudet, takuu, lampun ikä ja muutamat muut ominaisuudet pistivät tämän uudelleen arviointiin. Näistä public display (huom! info-näyttö ei siis ole telkku) tuotteista tulen vielä pikapikaa tekemään oman jutun mutta nyt takaisin aiheeseen.
Puolen metrin päästä 87" kuva
Ensituntuma laitteeseen on hyvä. Laite on hiljainen (ellei jopa voisi käyttää sanaa äänetön) eli näin se soveltuu opetuskäyttöön hyvin ja koska U310W on lähiprojisointiprojektori tämän asentaminen tilaan kuin tilaan on suhteellisen helppo. (ellei seinä ei mitään heppoista paperia :) Projektorin mukana tuleva seinäkiinnitysteline on myös laadukas SMS valmistama ja meidän tapauksessa tämä paketti asentui helposti tilaan. Laitteen sijoittuminen seinälle helpottaa myös kaapelointia koneelta projektorille. Opetustilanteessa hyöty perinteisiin ratkaisuihin on se ettei opettajan tarvitse työskennellä projektorin valokeilassa ja näin ei myöskään tule varjoa kuvaan.

NEC U310W löytyy myös etähallinta mahdollisuus verkon yli joka on hieno ominaisuus, jota tosin meillä ei ole otettu käyttöön vielä, mutta tulevaisuudessa ehkä? Laitteen oletus resoluutio on wide 1280x800 ja kuvakoko suositus 100" tämä variaatio riittää normaaliin (30 hengen) opetustilaan vallan hyvin ja isompiin tiloihin on olemassa sitten omat ratkaisunsa. Yksi kätevä toiminto on ajastettu sammutus! Kun tietokone menee sammuksiin, lähtee myös projektori sammumaan. Meillä ajaksi on asetettu 1min. mutta tämä on säädettävissä maunmukaan.

Itse asiassa miksi tästä tuotteesta kiinnostuimme oli se että laite istuu kätevästi myös Smartboard tuote perheeseen. Smartin omaan projektoriin verrattuna NECiläinen on parempi ratkaisu. Jo pelkästään 1100 ansilumia enemmän tuo "valotehoa" opetustilanteeseen. Mitä menetimme tässä ratkaisussa? Nyt projektori sammutetaan kaukosäätimestä eikä taulun kulman painikkeesta - mutta myös Smartti on ansainnut oman tarinansa!


Nec ja SmartBoard kompinaatio
NEC U310W on uusi tuote joka on saatu Suomen markkinoille vasta vuoden vaihteessa - tarkempia kokemuksia tuotteesta näin ei vielä voi kertoa, mutta laitteen alkumetrit ovat olleet positiiviset. Ja eikun odottelemaan 3D matskua :)




maanantai 7. helmikuuta 2011

Cisco Teleprecense Movi



Itä-Suomen Yliopisto on viime vuosien aikana kehittänyt merkittävästi videoviestintää ja etäopetusta. Nyt onkin vuorossa MOVI ohjelmiston esittely, joka on tarkoitettu lähinnä henkilökohtaiseen videoviestintään. Toisin kun monet muut softapohjaiset neuvottelu ohjelmistot, Movi ei toimi itsenäisenä ohjelmistona, vaan se on rakennettu osaksi Ciscon infrastruktuuria. Lisensointi malli ohjelmistossa perustuu yhtäaikaisiin käyttäjiin, joka helpottaa ohjelmiston levittämistä isossa organisaatiossa. Käyttöönottoa helpottaa sekin, että se toimii myös Microsofin APP-V alustalla ja näin ohjelmisto kulkeutuu virtuaalisointuna juuri sinne minne käyttäjäkin - asetuksineen!
Movi tarvitsee toimiakseen hallinnointi palvelun (joka isossa organisaatiossa lähes pakollinen) eli TMS:n (Cisco TelePresence Management Suite) sekä VCS:n (Cisco TelePresence Video Communications Server) josta löytyy kaksi komponenttia Control ja Expressway, jotka ohjaavat soitot niin ulko- kuin sisäverkon puolelta oikeaan osoitteeseen - mutta infrastruktuurilaitteista myöhemmin tällä palstalla.
Movissa on kirjautumisikkuna, kuten perinteisimmissä pikaviestin ohjelmistoissa, eli tunnistauminen tapahtuu käyttäjätunnus salasana yhdistelmällä. Sitä ennen täytyy Moviin tehdä muutama kirjautumiseen liittyvä asetus.
Internal VCS on siis sisäverkon infralaite, jonne kirjaudutaan silloin, kun olemme sisäverkon puolella ja External VCS on kun olemme reissunpäällä - lisäksi SIP Domain asetus pitää olla asetettyna "yritys.fi" tyyliin. Sitten vain Sign In. Ensin ohjelmisto haistelee, ollaanko sisäverkon puolella ja, jos palvelinta ei löydy, haetaan ulkopuolen palvelinta ja näin kirjaudutaan palveluun. Tuote on tätä kautta helppo tuotteistaa yhteistyökumppaneille tai kaupalliseen toimintaan.

Movin käyttö on helppoa. Ohjelmistossa on vain muutamia perustoimintoja, joita neuvottelija voi käyttää. Ensimmäisenä toki kannattaa tarkastaa muutama asetus ennen neuvottelua
Asetuksista (Settings)Network välilehdellä on valinta, jolla voi säätää kaistaa verkon nopeuden mukaan. Töissä hyvillä yhteyksillä nopeudet voi nostaa oletusarvoja suuremmiksi, jolloin myös kuvanlaatu on parempi. Työmatkoilla lentokentällä, hotelleissa, tai vaikka kotona, ohjelmiston tarjoamat oletusarvot ovat hyvät.
Toinen tarkastus, joka on hyvä tehdä, on ääni- ja videolaitteet (Devices) välilehti. Tämä kannattaa tehdä etukäteen ja näin välttää niin normaalia demoefektiä :)

Näin pääsemme itseasiaan. Movin käyttöliittymä on helppo käyttöinen ja sinne saa kätevästi luotua oman osoiteluettelon. Toisaalta infra hoitaa tämän saman asian automaattisesti eli kaikki rekisteröityneet laitteet ja movi käyttäjät löytyvät helpolla search toiminnolla. Liittymässä on läsnäolotiedot, paikalla - varattuna - poissa! Ja sitten soittamaan...
movin valtteja on helppokäyttöisyys
 Movilla voi neuvotella point to point tai siltaistunnon kautta monipisteneuvotteluna. Movi on oikeasti täysiverinen neuvotteluohjelmisto, jonka kuvan- ja  äänenlaatu on erittäin hyvä! Siltaneuvottelussa kuvanlaadun eroa rautalaitteisiin ei edes huomaa. Movihan pystyy teräväpiirto tarkkuuteen eli 720p ja tämän laadun parhaiten saavuttaa Ciscon Precision HD usb kameralla, jonka tällä sivustolla olen jo esitellyt!
Sitten pieni kehittämiskohde. Kun käytössä on vain yksi näyttö, sovellusjako vaatii hieman harjoittelua. Sovellus aukeaa näyttöön niin, että vastapuolen kuva on joka tapauksessa hieman sovelluksen edessä. Tässä tapauksessa Movi on selkeintä pienentää niin, että pystyy huoletta käyttämään jaettua sovellusta. Tämän kaiken voi korjata toki toisella näytöllä, joka helpottaa toimintaa merkittävästi!
Yhteenvetona muutaman kuukauden käytön jälkeen. Ciscon Movi on helppokäyttöinen, helposti opittava ja laadukas videoneuvottelu ohjelmisto. Ohjelmisto on henkilökohtaiseen käyttöön ihanteellinen ja ennen kaikkea se sopii henkilölle, joka joutuu matkustelemaan paljon. Movi toimii myös neuvotteluhuone käytössä ja jopa opetustiloissa, mutta en lähde tässä kannustamaan tätä käyttömallia - näihin tiloihin.