tiistai 15. maaliskuuta 2011

PUBLIC DISPLAYS - Se oikea näyttö opetustilaan

Nyt pääsemme sitten mieliaiheeseeni! Julkisten tilojen näyttöihin tai info-näyttöihin, miten sen haluaa vain sanoa!

Miksi tämä on mieliaiheeni? Ehkä siksi, että tästä alkoi opetustilojen uudistuminen Itä-Suomen yliopistossa! Piti etsiä vaihtoehto projektoreille! Projektorit ovat olleet aina hankalia ylläpidettäviä (kehitystä tapahtunut tosin), vaihtolamppujen hinnat olivat kalliit ja projektoreiden takuut olivat 2-3v! Eteen tulikin kysymys, voiko projektorin korvata opetustilassa? LCD-TV oli juuri lyönyt itsenä läpi kuluttajasektorilla ja heräsikin kysymys, voisiko TV korvata projektorin? No vastaus tähän on EI! Mutta mikä on info-näyttö? Infonäyttö oli pääasiallisesti tehty valvomoihin, lentokentille ja mainostauluiksi, mutta kuluttajapuolen kova kehityskulku oli tuonut myös julkistentilojen näyttöjen puolelle uusia ominaisuuksia, jotka mahdollistivat sen, että näyttö voisi sopia myös opetustilaan.
Opetustilassa näyttöjä voi olla useampi - näin saadaan kuva välitettyä tehokkaasti opiskelijoille!
Kustannustehokkain koko luokka oli ja on kirjoitus hetkelläkin 46". Näytöt ovat nykypäivänä FullHD näyttöjä ja niistä löytyy liitäntöjä VGA, DVI ja HDMI, jotka ovat ehkä ne tärkeimmät liitännät (Displayport tulossa uusiin malleihin). Vaikka näyttö tulkee FullHD resoluutio, niin luokissa olemme päätyneet käyttämään ns. HDReady resoluutiota. Samsung 460MX2 näytössä on integroidut kaiuttimet ja kilpailijalla NEC V461 mallissa ne ovat erillisenä yksikkönä (ei kuulu näytön hintaan)! Molemmissa vaihtoehdoissa on hyvät ja huonot puolet (näistä merkeistä kokemusta)! Integroitu on sirompi mutta äänen laatu toisessa parempi. Näytöissä HDMI tuo myös äänet, mutta HDMI kaapelin pituus tuo pieniä rajoitteita - vahvistimilla tätä voi parantaa toki.

Verrattaessa näyttöä projektoriin opetustilassa, projektori käytössä usein valaistusta joudutaan himmentämään tai tilassa ikkunoihin tarvitaan pimennysverhot - näyttöjen kanssa on toisin. Näyttöjen valoteho on loistavat esim. opetusmikroluokka ja etäopetustila käytössä. Lisäksi näytöt ovat lähes äänettömät joka myös on plussa opetustilassa. Näytöt myös käyttäytyvät kuten normaali näyttö virranhallinnan osalta. Videoneuvottelutilat ovat toinen kohde, jossa näytöt ovat ehdoton valinta - siis puhun tässä oikeista neuvottelutiloista :)
Tyypillinen kahden näytön videoneuvotteluhuone
Näyttöjen etuja on myös pitkätakuu, jopa viisi vuotta, joka on myös hyvä elinkaari laitteelle. Laitteilla ns. NBD takuu eli pitkiä käyttökatkoja ei pääse tulemaan vikatilanteessa. Meillä on ollut kohta kolme vuotta näyttöjä käytössä ja nyt täytyy tunnustaa, että en voi arvioida huollon taso - yksikään näyttö ei ole vielä huollossa käynyt (näyttöjä vajaa 100kpl kampuksilla) Opetustilassa näyttöjä on useampia (2-4) ja näin jos yksi näyttö vikaantuu, se ei tarkoita koko tilan sulkemista, vaan homma toimii jäljellä olevilla näytöillä.

No miksi ei LCD-TV? Moni voi ajatella, että säästetään rahaa kun ostetaan "Gigantista" televisio opetustilaan! TV:t on suunniteltu kotikäyttöön ja niissä on kuvan palamisvaara. Kun opetustilassa näytettään 8-10h windowsin työpöytää voi kuva palaa kiinni. Kuluttajapuolen tuotteet on suunniteltu käytettäväksi 2-4h päivässä ja niiden takuu on 1-3v ja tässä vielä ns. porsaanreikä :) Kun kuluttajapuolen tavaraa ostetaan yritys ja julkishallinnon puolen käyttöön, takuu onkin maksimissaan 12kk, tätä ei useinkaan sanota suoraan! Itse törmäsin tähän kun kuluttajapuolelle suunnattua DVD/VHS soitinta huoltoon laitoin - tähän tuli suora vastaus 12kk ja piste. Huolto tilanteessa toki TV lähtee huoltoon ja pahimmillaan se voi olla siellä useita viikkoja joka minusta ei sovi opetustilaan - ei tietokoneessa eikä näytöissä, NBD eli seuraavaan arkipäivään on ainoa vaihtoehto. Info-näyttöön saa myös helposti kiinni digiboxin, jos tähän tarvetta!


Pieneen neuvottelutilaan yksi näyttö on riittävä - tässäkin tilassa ennen oli äänekäs prorjektori
Info-näytöissä on myös LED-malli sarja! Meillä käytössä Samsung 550EX ja kilpaileva malli NECiltä on tulossa. LEDit tulevat helpottamaan näyttöjen asentamista jatkossa - 46" perusnäyttö painaa mukavat 30kg - LED selkeästi vähemmän! Toinen asia joka pitää mainita, info-näyttöistä löytyy malleja, joissa integroitu tietokone, tämä voi olla ratkaisu johonkin tilaan esim. powerpoitti pyörii koneessa sujuvasti!
  
Meillä ollaan juuri rakentamassa kolmea opetusmikroluokkaa ja näissä tullaan käyttämään kahta eri variaatiota! Normi kokoiseen luokkaan on tarkoitus tehdä näyttöjen ja projektorin sekoitus. Kun luokka on ns, takaopetusluokka (18 konetta + ope), luokan edessä on tälläkin palstalla esitelty lähiprojisointi projektori ja luokan keskivälillä kaksi 46" info-näyttöä. Tilaan tulee myös yksi isompi opetusmikroluokka (26 konetta + ope) joka toteutetaan kuudella info-näytöllä - ilman projetoria!

Näistä ratkaisuista pistän kuvia remontin edistyessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti