sunnuntai 8. toukokuuta 2011

Cisco Telepresence Content Server - Live and OnDemand

Cisco Telepresence Content Server (TCS) on tuote, joka mahdollistaa video tallennukset ja live lähetykset videoneuvottelulaitteita hyväksi käyttäen. Tässä tapauksessa voin sanoa, että mistä yliopiston tilasta tahansa, kun voimme käyttää hyväksi Movi clientia. Mutta varsinainen koodekki on laite, jonka avulla luennot tallentuu teräväpiirto tallenteeksi tai tapahtumat leviävät livenä ympäri maailmaa. Hauskinta on, että homma ei vaadi erillisiä järjestelmiä tilaan. Kaikkeen siihen mihin koodekki taipuu, saadaan tallentumaan teräväpiirroksi, laadukkaan äänen kera - työpöytä, sovellukset ja dokumenttikameran kuva jne. joko niin että vastapuolella on neuvotteleva osapuoli tai osapuolet (videosilta) tai sitten ihan vain tilasta soitto tallentimeen ja kaikki menee purkkiin :)

Cisco TCS on palvelin, joka näkyy verkossa yhtenä videoneuvottelulaitteena, mutta se on myös paljon paljon muuta. TCS tuottaa samalla sivuston, josta tallenteita tai live lähetystä voi seurata. Ja aloitetaan livestä: Live formaatti on Microsoftin Window media - Silverlight joka testeissä on onnistuneesti kokeiltu niin Windowsin kuin Macci koneen kautta, Linux on vielä testaamatta mutta manuaalin mukaan tämä toimii myös siinä - Tämä siis sisään rakennettuna! Live lähetyksen voi rakentaa myös Mpeg4 formaatissa Flashinä (meillä käytössä Wowza) tai QuickTime serverin pohjalle rakennettuna. Content Server pystyy tallentamaan viittä samanaikaista lähetystä ja laittamaan niistä kahta livenä.

Valittavana on neljä output, kolme formaattia, neljä kokoa ja paljon muuta
Tallennus puolella on oletuksena löytyy Windows lisäksi, (mpeg4) Flash ja (mpeg4) QT formaatit. Tallenteissa small, medium tai large koot tai sitten pelkkä ääni. Tallenteen voi suojata tarvittaessa käyttäjätunnus/salasana yhdistelmällä ja/tai clippi kohtaisella salasanalla - tai sitten vapaasti katsottavasti! Tallenteesta voidaan tehdä omat mobiili- (mm. ipod/zune) ja podcast versiot. Layout puolella Tandbergin vanhempi versio oli omasta mielestä parempi, kuin Cisco päivityksen jälkeinen 5.0 versio. Tandbergin nimeä kantavassa versiossa oli loppukäyttäjän valittavissa tallenteen layout, mutta Ciscon versiossa layout lukitaan tiettyyn muotoon. Toki eri layoutit on päivitettävissä milloin vain, mutta sen pitää tehdä editori tai admin - ei loppukäyttäjä! Tähän oli toki Ciscolla selitys "layoutin vaihtelu voi aiheuttaa kuvan ja äänen synkronointi ongelmia"

Yksinkertainen liittymä, volume ja fullscreen sekä kätevä linkki tallenteeseen joka voidaan välittää vaikka opiskelijoille
Mitä sitten kun tilaisuus on ohi - TCS:ssa on mahdollisuus pieneen editointiin ja tallenteen viimeistelyyn. Nyt siis on löydetty oikea layout kuvalle ja sovellukselle, formaatit ja tallenteen koko valittu - mitä sitten! Usein kun tehdään tallennetta, tilaisuuden alussa ja lopussa on paljon hälinää, nämä voidaan poistaa aikajana tyyppisesti. Jos tilaisuuden välissä on ollut tauko ja tallenne on katkaistu ja käynnistetty uudelleen - kahden tallenteen yhdistäminen on mahdollista. Viimeistelyssä rakennetaan indeksointi, joko esim. puhujan, esityksen tai vaikka dian vaihtojen muodossa - otsikot kohdilleen ja save! Se on siinä! Vielä hienosäätönä esittäjät, copyright, tilan nimet ja keywordin ja kategoriat kohdilleen niin hakutoiminto TCS toimii OK! Meillä kategoriointi tehdään laitosten mukaan, joten tämä jo helpottaa hakutoimintaa.

Content editor on pieni mutta helppo työkalu tallenteen viimeistelyyn
TCS on integroitavissa myös Active Directoryn tietokantaan jolloin käyttäjä hallinta tulisi automaattisesti sitä kautta. Integraatioita Moodle, Sharepoit, Blackboard ja Applen iTunes ja Podcast Producer jne..... Eli jo aikaan perusteena hankinnoille ehtona ollut teesi "ei suljettua ympäristöä" sopii kuvaamaan tätä palvelua - Hallittua avoimuutta :)
Ja tässä tämä....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti