maanantai 26. syyskuuta 2011

IPad Wi-FI 32GB - Part 2 "At work"

iPad työssä - mitä siitä sain irti? No kaikkea en toki en saanut irti, koska en saanut padiä yliopiston palveluiden piiriin täydellisesti. Esim. sähköpostia luen webin kautta owalla. Mutta käydään ensin ne "miinukset". Ensimmäinen miinus on Flash, jota ei laitteessa ole (Youtube videoille oma sovellus) Mutta puute käy esille mentäessä vaikka meidän Content Serverille - ei Flash videot aukene, eikä toki Silverlight videotkaan (jostain huhuista sain ymmärtää, että silverlight voi tulla iPadiinkin). Toki Content Server kykenee tekemään tallenteista mobiili versiot, mutta iPadin ison näytön kautta katsoisi mielellään vaikka live lähetystä!
iPad2 ja Cisco Telepresence Content Server - for portable devices
Toinen miinus on suora usb liitännän puute. Tämä ei varsinaisesti ole iso asia, koska tiedto siirtyvät omalla kaapelilla kätevästi koneelle iTunesin kautta. (joka on Nokian OviSuitea vastaava tuote). iPad tarvitsee myös kunnollisen toimisto-ohjelmiston ja toivoisi että se löytyisi vakiovarustuksena - sellaisen toki saa ostettua App Storesta!

Sitten niitä mukavia asioita. Laite meni UEFin langattomaan verkkoon helposti, ilman kummempia virittelyjä ja tätä kautta laite on kampus alueella käytettävissä. Sain myös Nokian E7 viritettyä JoikuSpot Lightin kautta iPadin verkkoon eli E7 jakaa 3G kaistaa niin että iPad näkee sen langattomana verkkona. Homma toimi esim. matkan Kuopio - Iisalmi välin niin hyvin kuin Soneran 3G antaa myötä. iTunes pitää myös iPadin ohjelmisto päivitykset ajan tasalla, niitä on muutaman kuukauden aikana tainnut tulla kaksi - yksi iso ja yksi tietoturva tason päivitys! Yritysmaailmassa nämä pitää tietysti pystyä hanskaamaan keskitetysti, mutta nyt en puhu tässä ylläpitäjän näkökulmasta, vaan opetusteknologian.

VC Dialer - Mielenkiintoinen ohjelmisto videoviestinnästä kiinnostuneille! Ohjelmisto on rakennettu Cisco Tandberg laitteille eli tämä ohjelmisto tekee iPadistä kaukosäätimen, jolla voi soittaa kaikista niistä laitteista, jotka on "rekisteröity" ohjelmistoon. Tässä toki pitää olla samassa verkossa eli kotoa ei testisoittoja tehdä. Tämä softa toimii myös iPhonessa. Jos haluaisin tehdä nyt oikean pro vn-tilan - iPadin kosketusnäytön kautta voisin operoida yhteyksiä. iPadi pöydälle ja tällöin hankalatkin osoitteet kirjoittuvat kosketusnäytön näppäimistön kautta. Niin meillä ei enää soitella IP osoitteilla, vaan laitteilla on URI osoitteet muotoa kampus.tilannimi@uef.fi Jos käytössä ei olisi automaattisesti päivittyvää osoitekirjaa, mikä meillä on, olisi Ciscon kaukosäätimellä nämä osoitteet hankalia kirjoittaa. VC Dialer ohjelmisto on ilmainen tiettyyn rajaan asti, täysiversio on 4,99€!

Vastaava, mutta kattavampi (Toimintoja mm. Far-End, volume, layout, MCU control jne...) vControl näyttää jo tosi ammattisoftalta ja hintakin on sen mukainen 79,99 €. Jos jossain vaiheessa minulle tulee työnantajan puolesta iPad, niin tämä on testattava softa! Kuten myös Xvio, joka on kolmannen osapuolen videoneuvotteluohjelmisto, mutta hauskinta minun näkökulmasta on, että se on optimoitu juuri meidän infrastruktuuriin eli Cisco Tandbergin palveluihin. Tämä 19,99 € hintainen ohjelmisto on siis kauan odotetun Cisco Movin iPad "kopio". Movia ollaan odotettu kuin kuuta nousevaa ja ilmeisesti odottelu palkitaan ensi kesänä :). Mutta hyvää kannattaa odottaa! Itse veikkaan, että Movin tuloa on hidastanut Cisco Cius "android" pohjainen tabi - tämä "ehkä" ensimmäinen yrityskäyttöön suunniteltu tab. En tosin tiedä löytyykö Ciuseen myös hallinnointi työkalut... Taas meinasi ylläpitäjän rooli tulla esiin.

Sitten viimeisenä, muttei toki vähäisempänä - etäopetuksen työkalu ja taasen kuin suunniteltu meidän infrastruktuuriin. SMART Bridgit sovellus. Tämä palvelin sovellus otettiin käyttöön UEFissa, kun haluttiin laajentaa video-opetuksen ympärille muodostettavia palveluita. Kertaan hieman missä tätä Bridgit palvelua käytettään.

Kun videoneuvottelulaitteet muodostavat yhteyden opetustilojen välille ja samalla jakavat sovellusta paikasta A - paikkaan B ja päinvastoin. Bridgit avulla saadaan sovellus jaettua videotiloissa olevien älytaulujen välillä vuorovaikutteisesti, eli kun Kuopiosta opettaja kirjoittaa älytaululle opiskelija voi Joensuusta vastata. Samalla kuva ja ääni välittyy vn-laitteiden kautta. Nyt saadaan iPad mukaan tähän eli opiskelija voi seurata Bridgit sovelluksen avulla opettajaa, mitä hän tekeekään taululle ja samalla hän voi chatin avulla jutella tietyn henkilön tai koko porukan kautta. Hän voi kommentoida samalla logiikalla kuin älytaulu - älytaulu välillä! iPad on nyt siis pieni henkilökohtainen älytaulu :) Sormi tai ainakin minun "nakkisormella" oli aluksi hankala kirjoitella, mutta tuntumaa paransi huomattavasti iPadin kynä, jolla tekstistä sai jo luettavaa! Bridgit pad sovellus on ilmainen, mutta toki tästä ei ole hyötyä, jos ei ole tätä taustapalvelua käytössä, joka taasen on maksullinen Windows palvelin sovellus, jossa pyörii yhtäaikaiset käyttäjälisenssit.
Ipad2 ja Smart Bridgit
Hei... ja tietysti pitää mainita Adobe Connect liittymä iPadille, vaikka minulla on tämä jo asennettu, niin tämän testikäyttö alkaa heti, kun saamme uusimman AC version asennettua meidän palvelimelle. Josta taas pääsen uuteen aiheeseen eli AC ja VN-laitteiden integrointi - mutta se onkin eritarina :)


2 kommenttia:

  1. Kiitos, hyvää tietoa ja kokemusta meille muillekin!

    VastaaPoista
  2. Marianne Rytkönen17.10.2011 klo 13.03.00

    Kiitos Ari mielenkiintoisesta, vahingossa löytyneestä blogista! Kaikkea ei tällainen tavantallaaja ymmärtänyt, mutta hienoa että joku fiksumpi tutkii ja testaa nämä teknologiavempaimet opetuskäyttömielessä...

    Jatka samalla linjalla, ollaan kuulolla nyt kun olen tämän kanavan löytänyt!

    VastaaPoista