keskiviikko 5. helmikuuta 2020

EXTRON JA CISCO WEBEX ROOMKIT

Itä-Suomen yliopisto on pitkään toteuttanut opetustilojen vakiointia AV laitteiden osalta, kuten myös videoneuvottelulaitteiden sekä IT-laitteistojen. Itä-Suomen yliopistossa on ehkä Suomen suurin Cisco videoneuvotteluinfrastuktuuri, ainakin korkeakoulu sektorissa - 76 laitetta + infra. Loimme ympäristön kun UEFia perustettiin ja se on kasvanut ja kehittynyt vuosien saatossa. Nyt olemme uusineet lähes koko meidän laitekannan Cisco Webex Roomkit Plus laitteisiin, jotka ovat tulleet toiminnallisesti huimasti eteenpäin siitä, kun laitekantamme oli vielä Tandberg/Cisco C20/C40 laitteita.

CISCO WEBEX ROOMKIT NEUVOTTELUHUONEISSA

Yksi merkittävä muutos on ollut se, että kaukosäädin on korvaantunut Ciscon kosketuspaneelilla. Neuvotteluhuoneisiin tämä kokoonpano on istunut ilman tekniä muutoksia. Muunmuassa videoneuvottelulaite kykenee ottamaan kaksi HDMI signaalia vastaan. Toisin sanoen laitteessa on pieni HDMI kytkin sisäänrakennettuna. Neuvotteluhuoneissa tämä on riittävä toiminnallisuus. (+ Cisco Proximity palvelu joka mahdollistaa myös esittämisen langattomasti) Mutta tämä ei riitä opetustilaan.

Yliopiston neuvotteluhuone - jossa Samsung Flip on integroitu osaksi neuvotteluhuone ratkaisua
OPETUSTILAT

Halusimme käyttää opetustiloissa Ciscon kosketusnäyttöpaneelia - mutta tarvitsimme lisää HDMI sisääntuloja ja näin neuvotteluhuone ratkaisu ei suoraan istunut opetusluokkaan. Ratkaisimme tämän ongelmatiikan Extronin avulla. Lisäsimme Exron IPCP Pro 250 prosessorin ja tämän avulla hallitsemme nyt myös opetustilan projektoria, sekä näyttöä/näyttöjä. Herättämällä Ciscon kosketusnäytön, käynnistyy projektori ja näytöt tai jos tilaan tulee videosoitto ulkopuolelta - tapahtuu sama toiminnallisuus eli tila on video-opetus valmis käsin koskematta. Tämä on hyödyllinen, jos opettaja tulee muualta ja tilassa vain opiskelijat. Ennen tämä vaati tukitoimia opetuksen alkuun. Exronin prosessorin kautta saamme myös freeze yms. ominaisuuksia lisättyä Ciscon paneeliin. Kun opetuksen jälkeen laite menee lepotilaan, järjestelmä antaa sammutuskäskyn myös muille laitteille, vain valot pitää muistaa sammuttaa, joita meidän "normi" opetustiloissa ei voi AV-järjestelmällä hallinnoida.

Kuvassa SHAREn takana oleva näkymä + adapterit joka lähtöön. 

Toinen Ciscon "puute tai rajoite" 2 HDMI inputtia, korjaantuu nykyisin HDMI kytkimellä. Extron SW4 HD 4K plus HDMI kytkin tuo meille mahdollisuuden liittää useampia HDMI lähteitä kiinni videoneuvottelulaitteiseen. Meidän tarve oli saada työasema, kannenttava tietokone ja dokumenttikamera valinnoiksi ja nämä me saimmekin. Käskyt paneelilta kytkimelle menee nopeasti ja toimintavarmasti. Tärkeintä tässä oli, että näin saimme vakoitua neuvotteluhuoneissa tutun ja helpon ohjauskäyttöliittymän myös opetustiloihin opetustilojen vaatimalla kokoonpanolla ja samalla myös automatisoimme luokan toimintaa.

AUDITORIOT

Olemme tehneet tiloja Extron vakioiksi kohta viisi vuotta ja Itä-Suomen yliopistolla on kaksi Extron sertifioitua ohjelmoijaa (ja kaksi tulossa lisää). Tämä on edesauttanut mm. auditorioiden suunnittelua, rakentamista ja ennenkaikkea niiden vakiointia. Olen tässäkin blogissa kertonut meidän Extron UEF vakio auditorioista ja käyttöliittymistä. Mutta miten yhdistämme meidän auditorioiden Extronin ja Ciscon Webex videoneuvottelulaitteiden käyttöliittymän?


UEF Extron TLP Pro 1025T vakio käyttöliittymä




























Nyt emme luopuneet omasta hyväksi todetusta auditorion käyttöliittymästä, mutta emme myöskään haluneet luoda Ciscon Webexille neuvotteluhuoneista ja opetustiloista poikkeavaa käyttöliittymää. Yksi ratkaisu olisi ollut tuoda Extron paneelin rinnalle Ciscon paneelin, mutta miten kahden paneelin auditoriot olisi otettu vastaan? Ja olisiko se riittänyt?? Käytettävyys olisi ainakin kärsinyt merkittävästi.

Tästä syystä toimme Ciscon käyttöliittymän Extonin TLP Pro 1025T paneeliin pienin lisäherkuin, puuttumatta Ciscon toimintalogiikkaan. Miten tämä sitten eroaa neukkareista tai opetustiloista? Ciscon aloitusnäkymä on sama kuin Ciscon omassa paneelissa, mutta ero löytyy Share painikkeen alta. Kun neukkarissa on mahdollista jakaa kahta laitetta - opetustilassa kolmea - auditoriossa on kiinteän työaseman, kannettavan tietokoneen ja dokumenttikameran lisäksi, jaon alta löytyy Extron Sharelink 1000 Pro. Tämä laite mahdollistaa langattoman jakamisen videoyhteyteen. Samanaikaisesti jakoon voi heitää Windows, Mac, IOS ja Android laitteen, jaettuun ruutuun.

Extron paneelin Cisco aloitusnäyttö


Videoneuvotteluun jaettavat laitteet auditoriossa Extron TLP Pro 1025T paneelissa

Ciscon omaa mikrofonia ei auditoriosta löydy, vaan videoneuvotteluun (kuten myös saliääniin sekä vaikka Skype/Teams neuvotteluun) voi kytkeä tilan kaksi AKG lankamikrofonia, Shuren headsetin ja kapulamikrofonin ja kaiken tämän lisäksi opiskelijoille voi sananmukaisesti heittää Catchboxin PLUS mallin joka toimii nosta ja heitä periaatteella, sen omalla latausalustalla. Oletuksena Ciscon Webex Roomkit mallissamme on yksi (loistava) P60 PTZ kamera - mutta auditoriossa meillä on yleisö kamerana uunituore Panasonicin AW-UE4 kamera, joka tarjoaa meille 111 asteen kamerakulmalla lähes koko auditorion yleisön yhdellä kertaa. PS: Tuo Panasonicin kamera saa virran POE syöttönä ja siinä oleva USB-C liitin mahdollistaa kameran käytön myös Skype/Teams neuvottelussa.

Seuraavaksi sitten matkaamme Amsterdamiin ISE2020 tunnelmiin, jos Corona-Virus ei sitten peru koko messua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti